In Bucuresti, taxele nu se mai pot plati on-line. Sistemul s-a blocat!

Data publicarii: 16-01-2007
Daca vrei neaparat sa-ti platesti taxele si impozitele catre administratia locala in aceasta perioada, dar nu ai timp sa stai la coada, mijloacele de plata electronice pot fi o solutie. Teoretic, ai putea plati prin internet daca esti posesorul unui card si ai un calculator. Exista si o lege din 2002 care obliga administratiile financiare sa ofere posibilitatea platii on-line. Insa, practic, serviciile de plata electronica nu functioneaza. "De cateva luni a fost reziliat contractul de internet banking dintre autoritatile locale si Bancpost", sustin functionarii de la taxe locale. Prin urmare, cel putin la nivelul Capitalei, aglomeratia de la ghisee nu poate fi evitata.

Functionarii directiilor de taxe si impozite din sectoarele 2 si 6 cred ca iti poti plati in continuare datoriile fata de autoritatile locale prin internet, cu conditia obligatorie sa ai incheiat un contract de internet banking cu BCR sau Bancpost. Insa cei cu care am vorbit spun ca, pana acum, n-au avut niciun client.

Cei care locuiesc in alt sector pot folosi sistemul de plata on-line doar pentru a vedea pe site-ul www.itaxcollect.ro ce impozite li s-au calculat.

Si birocratie...

Pentru a putea plati un impozit on-line, trebuie sa treci mai des pe la ghiseu decat o faci in mod normal. Prima data - ca sa depui o cerere.

A doua oara - ca sa ti se inmaneze numele de utilizator si parola. In timp ce impozitul il poti plati o singura data pe tot anul. 
Pe langa acest sistem, care acum nu mai functioneaza, dar la care sunt conectate autoritatile locale, si Ministerul Comunicatiilor a lansat anul trecut un portal care permitea plata on-line a impozitelor: www.ghiseul.ro.

Desi acesta are deja 2.200 de utilizatori, se pot plati doar amenzi, nu si impozite.

"Introducerea altor servicii, precum plata impozitelor locale, depinde de disponibilitatea beneficiarilor", intrucat acestia trebuie sa-si adapteze bazele de date, sustin cei de la Comunicatii.

Lege

Obligatoriu, dar fara sanctiuni

Potrivit legii, administratiile locale au obligatia sa ia toate masurile necesare, astfel incat plata impozitelor si a taxelor sa se poata face si prin internet.

Astfel de sisteme ar fi trebuit sa functioneze inca de la 1 februarie 2003 in toate orasele. Insa legea a putut fi incalcata deoarece dispozitiile privind sanctiunile au fost abrogate.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: